Visszatért az utazási kedv - A turizmus perspektíváiról a Magyar Televízióban - Plusz Portal.ro

Plusz Portal.ro

 

A Kézfogás gazdasági magazin szombati adása az utazási szokásokat és az idegenforgalom helyzetét állította középpontba. A műsorban Bereki Anikó mikrofonja előtt neves idegenforgalmi szakemberek nyilatkoznak.


A gazdasági válság megszorító intézkedései a legtöbb családot takarékosságra ösztönözték. A „nadrágszíj-meghúzás” gyakran az utazási kedvet vetette vissza, így az idegenforgalom az elmúlt évet szívesen elfelejtené. A nyár hagyományosan a szabadság, az utazás ideje, így a Kézfogás gazdasági magazin szombati adása a turizmusra fókuszál. A meghívott vendégek általában optimistán nyilatkoztak a jövőről, de megosztották a nézőkkel kétségeiket is.


„Úgy tűnik a hazai lakosság körében visszatért az utazási kedv – ad tájékoztatást Kanizsai Zsuzsa, a Neckermann utazási iroda értékesítési vezetője. – A takarékosság abban mutatkozik, hogy rövidebb utakat terveznek honfitársaink és az akcióknak is nagyobb a vonzereje.”


Javier Rodriguez Mañas, a budapesti Spanyol Nagykövetség főtanácsosa igen bizakodó. Hazájában a turizmusnak nagy hagyományai vannak, az ibériai országban idén több mint félszáz millió utassal számolnak. Köztudott, hogy Spanyolországot is érzékenyen érintette a gazdasági válság, így a szakember az idegenforgalomban látja a kilábalás egyik támaszát.


Tunézia korábban igen népszerű volt a közép-európai utazók körében, az afrikai ország idegenforgalma idén a politikai bizonytalanság miatt esett drasztikusan vissza. „A politikai változás Tunéziában zajlott le a leggördülékenyebben – Emlékezik vissza a válságos hetekre Kálmán Kriszta, a Taurus Reisen irodavezetője. – A gazdag kultúrájú ország mindent megtesz, hogy visszaszerezze jó hírét, s ez kedvezően érinti az oda utazók pénztárcáját is.”
A műsorban a résztvevők a kárpát-medencei idegenforgalomról is szót ejtettek. A világban a minőségi turizmusé a jövő, így a közép-európai országok vonzereje is erősödhet.


Adás: 2011. április 30., szombat (m2, 12.02), ismétlés másnap reggel (m2, 5.18)
Szerkesztő: Orsós Mária
Műsorvezető: Bereki Anikó