Bulla Regia

Bulla Regia


Bulla Regia település Tunézia és a világ régészetében is megkülönböztetett helyet foglal el. E hírnevét a föld alá épített, máshol nem található, kiváló állapotban megmaradt villáinak köszönheti, amelyek közül több szinte érintetlenül őrizte meg egykori varázsát.
A városban a Marcus Aurélius, Hadriánus és Vespasianus császárok uralkodása idején – a Krisztus utáni II-IV. században - épített lakóházakat tekintheti meg az érdeklődő. Az épületek kétszintesek, a földszint feletti részt télen, a föld felszíne alattit nyáron használták, élvezve kellemes hűvös hőmérsékletét a nagy melegben. Bulla Regia völgyben fekszik, ahol a légmozgás hiánya miatt nyáron megszorul a meleg, ezért költöztek a lakók a földalatti részbe. Az egykori polgárok a falakat freskókkal, a padlókat mozaikokkal díszítették.
Bulla Regia színháza is jó állapotban maradt fenn. Napjainkban is július második felétől egészen augusztus közepéig előadásoknak ad otthont. Énekes, táncos, zenés, tradicionális folklór műsorokat rendeznek a falak közt, de színházi előadások is színesítik a palettát.