Golf Tunéziában

Bár az észak-afrikai ország partjait a nyaralásra teremtették, tévedés lenne azt gondolni, hogy csak a tengerpart miatt érdemes ideutazni. A kulturális emlékeken kívül az országban szép számmal található golfpályák is egész évben a rendelkezésünkre állnak. Ezek mindegyikét híres világépítészek tervezték és kivitelezték. A golf szerelmesei országszerte 18 pályán hódolhatnak szenvedélyüknek, ebből 4 nemzetközi pálya, melyeken komoly versenyeket is rendeznek.

 

Pálya Pálya2 Pálya3

 

A golf egyéni sport, amit a világon a legtöbben (több mint 60 millióan) űznek. Komoly hagyományokkal rendelkezik, ideális sport a szellemi és testi frissesség szempontjából. Talán a világ legjobban szabályozott játéka: a legfontosabb vezérelv, hogy a pályán mindig tekintettel kell lenni a többiekre. A játék a résztvevők becsületességén alapul, azon, hogy a golfozó figyel a többi játékosra, és tartja magát a szabályokhoz. A játék alatt megtett néhány kilométeres séta az állóképességet, míg a jól megtervezett, pontosan végrehajtott ütések az összpontosító készséget javítják, miközben a test összes izmát kellőképpen átmozgatják. A játék lényege, hogy a labdát a kezdő ütéstől a lehető legkevesebb ütéssel juttassuk a lyukba. Ám ezekhez a pontos ütésekhez elsősorban kitartásra van szükség. Figyelni kell a lábtartásra, a lendítésre, az ütőfogásra, s az sem mindegy, milyen ütőt választunk az adott ütéshez. Ha mindezeket sikeresen átgondoltuk, akkor jöhet az ütés.

 

Tunéziában komoly hangsúlyt fektetnek az oktatásra, a tanulópályák mindig tele vannak, oktatást mindenhol lehet kérni. A gondozott pályák és a kellemes klíma mellett van egy másik nyomós érv is, ami miatt sokan érkeznek ide golfozni: az árak jóval alacsonyabbak, mint a világ többi részén. A hazai árakhoz képest például 20%-os árkülönbséget emlegetnek a hozzáértők.

 

Tó Pálya Club

 

Ha valaki kedvet kapott a tunéziai golfpályák felfedezéséhez, annak nem árt jó pár hónappal hamarabb lefoglalni a választott pályát, hiszen sokan érkeznek ide, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek. A nyári hőséget kivéve itt egész évben kedvez az idő a játék szerelmeseinek.
 

Az alábbiakban olvashatnak részletesebb információt az El Mouradi szállodákhoz közel fekvő golfpályákról:

 

 

EL KANTAOUI GOLFPÁLYA

Az El Kantaoui golfpálya 130 hektár nagyságú területen fekszik, mely a tengerparttól egészen a híres Port El Kantaoui tekintélyes hegyvonulatáig terjed.

Golf autó Pálya Tó

 

A Sousse melletti, Ronald Fream tervezte (1979-ben) pálya tulajdonképpen két különálló 18 lyukú golfpályából áll: a régebbi, völgyes-dombos Panorama Course-ból és a tenger melletti, 2 éve üzemelő Sea Course-ból. Kisebb tudással rendelkező golfozóknak ugyanúgy ajánlhatóak, mint professzionális versenyzőknek.
              Nem véletlen, hogy a European Seniors’ Tour egyik állomását, a Tunisian Seniors Open 03-at éppen itt rendezték meg, a tengerszint felett magasan elhelyezkedő, régebbi Panorama Course-on. A nevét a gyönyörű kilátásról kapta, több ponton is megcsodálhatjuk a tengert és Sousse városát. Két szakasz drive-ját egy-egy szikla szakadék széléről kell elütni, ahonnan szintén fantasztikus kilátás nyílik az elkövetkező fairway-ekre, majd a kezdőütés elvégzése után egy szerpentinen mehetünk le és folytathatjuk a játékot. Több 100 éves olivafák, eukaliptuszfák, gránátalmafák, pálmák és kaktuszok, mesterséges tavak és szökőkutak szegélyezik a pályát. 200 helyes driving range is a gyakorlók rendelkezésére áll. A pálya 18 lyukú, 6044 méteres, par 72-es.
             Az újabb pálya, a Sea Course arról kapta a nevét, hogy a 13-as és a 14-es pályarészlet közvetlenül a tengerparton terül el. A három fő részből álló golfpálya egyes területei között kerítés van, zebrán vagy az autóút alatt megépített aluljárón mehetünk át a golfkocsival a következő szakaszra. Itt is több olivafa, eukaliptuszfa, gránátalmafa, pálma és kaktusz, két mesterséges tó és szökőkút szegélyezi a pályát. A pálya 18 lyukú, 6253 méteres, par 72-es.

Homok Pálya Sövény

               

Az El Kantaoui Golfpálya területén van egy fényűzően felszerelt klubház, mely férfi és női öltözővel, bárral, étteremmel, valamint golffelszerelést kínáló üzlettel rendelkezik. Felár ellenében lehetőség nyílik kézi kocsi és golfautó bérlésére is. A klubház tenger felőli oldalán helyezkedik el a pálya és egy putting green, a másik irányban a gyakorlópályák (pitch, chip gyakorlási lehetőséggel és bunkerekkel) és a driving range. A golfpálya kedvező természeti adottságai, a felkínált szolgáltatások tárháza, valamint a golfpálya kitűnő minősége elkápráztatja úgy az amatőröket, mint a nagy játékosokat.

 

 

1.      CITRUS GOLFPÁLYA

Tunézia legelső 45 lyukú komplexuma. A golfpálya a 7 tó körül 173 hektárnyi területen, egy nemzetközi golf koncepció alapján lett kialakítva, olajfákkal, erdőkkel borított területen, mindössze néhány percre Hammamet öblétől.

A pályát Ronald Fream tervezte, kihasználva a természet adta lehetőségeket, az olajfa liget némileg hullámzó talaján és az erdők meredek dombjain. A pályák egyaránt megfelelőek és ösztönzően hatnak a golfot gyakorló, különböző szintű játékosok számára.

A területen egy 9 lyukú gyakorlópálya és két 18 lyukú bajnoki pálya van:

-         La Forét:

Ezt a dimbes-dombos pályát úgy tervezték a sokféle fenyő közé, hogy a játékosoknak mindig meg kelljen küzdeniük hol az észak-nyugatról, hol pedig az észak-keletről fújó széllel. Van néhány vak lyuk és a gyors greenek különböző vízakadályokkal vagy bunkerekkel vannak védve. Férfi elütő: 6066 méter, női elütő: 5235 méter, par 72-es.

-         Les Oliviers:

    A nagy fairway-ek, melyeket sok bunker vesz körül, az olíva ültetvények területére épültek. Ez a pálya minden hendikepű játékosnak igazi kihívást jelent. A gyenge ütéseket nem kíméli az állandó szél és a green körüli bunkerek. Férfi elütő: 6106 méter, női elütő: 5290 méter, 18 lyukú, par 72-es.

A „Citrus Golf” jól felszerelt Clubházzal rendelkezik, mely hideg és meleg ételekkel és a játék idő alatt is nyitva tartó bárral várja kedves vendégeit. A játék alatt évszaktól függően frissítő italokat kínáló mobil standok, női-, férfiöltözők, zuhanyzó kabinok állnak a játékosok rendelkezésére, valamint egy jól felszerelt golfüzlet, versenyképes árakkal kínálja portékáit az odalátogatóknak.

Lehetőség van kézi kocsi, golfautó, caddy, gyakorló labda, valamint teljes- és fél szett bérlésére is.

 

Golf auto Bejárat Beltér

 

Légi járatokra vonatkozó szabályok

Golffelszerelés szállításának felára Európán belül, valamint Európa és a Közel-Kelet között (az árak tájékoztató jellegűek):

15 kg-ig kb. 30 EUR vagy kb. 7.500 HUF/db

15-30 kg-ig 60 EUR vagy kb. 15.000 HUF/db

30 kg felett 90 EUR vagy kb. 22.500 HUF/db