Mahdia városleírás

Tunézia középső részén, a Cap Afrique félszigeten helyezkedik el Mahdia, a modern turistaközpont és forgalmas halászkikötő. A város neve az arab „Mahdi” személynévből származik. A település a Földközi-tenger keleti partvidékén terül el, 200 km-re Tunisztól és 60 km-re Sousse-tól, tekintélyes és kalandos múltjának köszönhetően drágakőként bújik meg Sousse és Sfax között. A város Kr. u. 921-től büszkén viselte a Tunézia fővárosa címet. Mahdia sokáig volt a Kairói Kalifátus és a helyi hatalmasságok közötti hatalmi központ.

 

Tengerpart Tér Utca

 

A tengerbe ujjként benyúló félszigetre épült óváros keskeny utcácskái, házainak különlegesen szépen faragott kapui és a tenger közelsége egzotikus hangulatot sugároznak. Mahdia régi városmagja szinte érintetlenül maradt az utókorra. A település hűen tükrözi az ország tengerparti városainak egykori arculatát. Mahdia óvárosa viszonylag kis területen fekszik, de igen erősen érezhető benne a tenger közelsége: a várost átjárja a sós tenger illata. A csendet – az évszázados helyi ipar jellegzetességének számító – szövőszékek zaja töri meg. A településen több jellegzetes tunéziai piac található, ahol az árakból mindenütt alkudni illik. A kínált áruk szépek és legtöbbjük kézműves termék. A pénteki piacnapokon a város - a helyi népviseletet viselő eladók ruhái gazdag hímzéseinek és aranydíszítéseinek köszönhetően - valóságos Ali baba mesebarlangjává változik át. A mahdiai nők az ország legszebb és leggazdagabb díszítésű ruháit viselik.

 

Vásár Tenger Utca

 

Mivel a város Tunézia legjelentősebb kikötői közé tartozik, rakpartjain rengeteg fajta áru cserél gazdát. Felkeltheti a turisták érdeklődését, hogy egy itt elsüllyedt hajóban a görög kultúra fénykorában szállított nyersanyagok maradványaira bukkantak. A település nem gazdag műemlékekben, de a meglévők igen jelentősek. Ilyen például a Skifa el Kahla, egy kis erőd a Kr. u. 10. századból, és a Fatimida dinasztia által építtetett Nagy Mecset. Kis alapterületű a Mahdia Múzeum, de falai érdekes mozaikokat és szobrokat rejtenek. A Mahdiai Kincstár ugyancsak figyelemre méltó látványosság.