Antalya városleírás

 

Antalya, a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosa, s egyben Antalya tartomány székhelye. A legenda szerint II. Attalosz, pergamoni király arra utasította katonáit, hogy keressék meg számára a „földi paradicsomot”, akik e helyet jelölték meg uralkodójuknak. A település kezdetben Attaleia, később Antalya néven vált ismertté. A város és környéke páratlan természeti és történelmi kincseket őriz, gyűrűként öleli körül a Toros-hegység, amelynek különleges, szubtrópusi jellegű éghajlatát is köszönheti. Enyhe tele és forró nyara miatt szinte egész évben alkalmas a pihenésre. A nap, a tenger, a természet és a történelem a Földközi-tenger legtisztább partvidékén tökéletes harmóniát alkot. Az óvárosban a történelem érdekesen fonódik egybe a mai modern bazári hangulattal. Számos látogatót vonz a város legrégebbi, Kaleici része, ahol egy rövid sétával megtekinthetjük a Hadrianus kaput, a Hidirlik tornyot, a kikötőt, valamint a város jelképévé vált Yivli minaretet. A szűk macskaköves sikátorokat a hívogató árusok színes portékái teszik festőivé, a török bőráruk, az aranyművesek portékái és a szőnyegek szépek, és jó minőségűek.

 

Vízesés Tengerpart Romok

 

A városban nyugati és keleti irányban strandok húzódnak, mindenütt találkozhatunk újabb és újabb szállodaépítkezéssel. Különösen népszerű a kristálytiszta vízéről híres Konyaalti és Lara, ahol minden igényt kielégítő szállodakomplexumok és hosszú, sekély, finom homokos strand várja a pihenni vágyókat.

Antalyát azoknak az ínyenceknek is ajánlhatjuk, akik szeretnék kipróbálni, milyen lehet síelés után fürödni a tengerben.

 

Kikötő Vízesés Tengerpart

 

A látnivalók hosszú listájáról ajánlhatjuk még a Düden- vagy a Kursunlu vízesést, a Mini cityt, (ahol Törökország legfontosabb látnivalóit miniatürizálták), a minden évben más témakörű homokszobor fesztivált, vagy az újonnan megnyitott Aquariumot. Az utóbbit 131 méter hosszú és 3 méter széles víz alatti alagútjával a világ legnagyobb vizi látványosságai közé sorolják.

Antalyából könnyű elérni a környék híres történelmi emlékeit: Termessos ókori városát, vagy Aspendost, ahol a legjobb állapotban megmaradt antik színház várja az ókori kultúra iránt érdeklődőket. Ha Antalyától nyugati irányba indulunk, akkor Phaselis, illetve Olympos antik városokat fedezhetjük fel.