Alanya városleírás

A török riviéra élénk és népszerű nyaralóhelye, egy kellemes partszakaszon mintegy 70 km hosszan, fákkal sűrűn benőtt, vöröses színű dombok alatt terül el. A belváros igazi turistaközpont: boltok, bárok és éttermek színes labirintusa. Az ókorban Korakesion néven ismert helységet Kr. e. a 4. században a római korban alapították, s egykor hírhedt kalózerőd volt. A várost később Alaeddin Keykubad szultán foglalta el, így a szeldzsuk birodalom része lett. Az uralkodó a települést téli rezidenciának, illetve tengeri bázisként használta.

 

Látkép Piac Barlang

 

Az Alanyát kettéosztó félsziget mindkét oldalán homokos, aprókavicsos, kristálytiszta vizű partszakasz várja a napfény szerelmeseit. A nyugati part névadója Kleopátra, a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodónője. A szépségéről híres asszonynak Marcus Antonius ajándékozta a területet nászajándékul. A partszakaszt gyönyörűen kialakított és karbantartott parkok szegélyezik. A játszótereken, sportpályákon, valamint a kellemes kávézókban minden korosztály megtalálhatja szórakozását.  A keleti oldalon lévő strand a szeldzsuk szultánról, Alaeddin Keykubadról kapta nevét.

 

Vár Esti fények Tengerpart

 

Alanyát a török riviérán nem véletlenül nevezik „24 órás városnak”, hiszen az idelátogató turistákat napkeltétől napnyugtáig a fürdőzés és a kirándulások, napnyugtától napkeltéig pedig az éjszakai pezsgő élet tartja folyamatos mozgásban.

Amennyiben a város történelmi és természeti nevezetességeire kíváncsiak, úgy látogassák meg a turisták által igen kedvelt Damlatas cseppkőbarlangot, a félsziget tetején büszkén álló 13. századi várat, vagy a város szimbólumaként nyilvántartott Vörös Tornyot. Páratlan élményt nyújthat a nyüzsgő bazári forgatag, elvarázsol keleties légkörével, színeivel, illataival, és zajával. Élményt jelenthet egy séta a halászcsónakokat és turistahajókat rejtő kikötőben, de emlékezetes lehet egy hajóút is a barlangokkal tarkított félsziget körül. Alanya, az európaiak kedvelt üdülőhelye, így nem meglepő, hogy 12 testvérvárossal, köztük Keszthellyel áll kapcsolatban. Miután bejártuk a várost, érdemes a mögötte húzódó Toros-hegységbe kirándulni, ahol megismerhetik a török falusi turizmust, cseppkőbarlangokban sétálhatnak, vagy eredeti török ízeket kóstolhatnak meg a Dim Cay folyóra épült hangulatos éttermekben.