Budva és környéke

Budva az egyik legrégebbi lakott település az Adrián. A legenda szerint a várost Kadmo, a föníciai Agenora király alapította: miután Thébából elűzték, megérkezett erre a vidékre és megalapította a várost. Először Szofoklész említi a Kr. e. 5. században. Budva egyike azoknak az antik városoknak, mely nem tűnt el a VII. század elején. Konstantin cár lejegyezte, hogy 840-ben az arabok betörtek a városba és teljesen kifosztották, tönkre tették.

 

Város

 

Az óváros egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és híres épületekkel, mint például a Szt. Bogorodica és a Szt. Sava templomok. A Szt. Iván templom a 7. században épült, igen értékes egyházi műveket is tartalmazó könyvtára van, valamint 15-17. századi velencei festők ikonjaival van díszítve. A Szent Háromság templom, mely a Citadella előtt fekszik az óvárosban, 1804-ben épült, előtte található az ismert író, Stjepan Mitrov Ljubise sírja. A Citadella, mint erőd épült meg a középkorban, a mai kinézetét az Osztrák Magyar Monarhia idején kapta.
Nyaranként e hely kulturális központtá válik, s helyet ad számos színházi előadásnak, rendezvénynek. Stari Gradban számos kiállítást tekinthet meg az idelátogató. A Stanjevici, Podostrog, Rezevici i Gradiste-kolostorok fontos történelmi emlékei Budvának.

 

 

A XV. században épült a középkori jellegű erőd, kapukkal, erős falakkal és tornyokkal. A falakon belül, rövid szűk utcák és terek vannak, igen értékes muzeális épületekkel.
Budva Montenegró talán leglátogatottabb városa. Mintegy 8000 lakosa van, az itt található strand hossza 25 km. A partot és a kikötőt széles sétány határolja, ahol napi 24 órán át lüktet az élet. Bárok, éttermek, pizzériák, fagylaltosbódék, és szuvenír boltok találhatók itt.
Bár szinte mindig zsúfoltak a strandok, az Adria keleti részének kevés területe büszélkedhet annyi stranddal, mint  Budva. Évente növekszik a Kék zászló minősítést kiérdemlő strandok száma.
Budva jelentős része a Szlovák strand, amely 1600 m hosszan húzódik, a városi kikötőtől keleti irányban helyezkedik el. A strandot apró kavics borítja. Montenegró legreprezentatívabb strandján szállodakomlexumok hosszú sorát, sport és szórakozási lehetőségek sokaságát találjuk. Kitűnik gazdag növényzetével, kitűnő éttermeivel és kellemes légkörével.

 

Az ismert strandok közül megemlíthetjük a Mogren nevű strandot, amit tulajdonképpen két strand alkot, amelyeket egy sziklába vájt alagút köt össze. A sziklák látványa festői és romantikus képet alkot. A strand, amely szintén megkapta a Kék zászló minősítést, az olasz tengerész, Mogrini nevét viseli, aki itt ért partot egy  hajótörést követően.
Budva remek szórakozóhely, pezsgő éjszakai élet és a kulturális programok színhelye. Biztosan nem fogunk unatkozni, sportlehetőségek, fesztiválok, szabadidőparkok, barátságos és kellemes légkör várja az érdeklődőket.