Általános információk a szigetről

Zakynthos

Zakynthos szigete, vagyis Zante illetve Levante a Jón-szigetek közül a harmadik legnagyobb, körülbelül 16 kilométerre fekszik a peloponnészoszi partoktól, a Jón-tenger legdélebben fekvő szigete, melynek látképét termékeny síkságok, lankás dombok és hegyek, buja növényvilág, olívaligetek és szőlőültetvények határozzák meg. Zakynthos szigetét sokan nevezik a “kelet virágának” vagy “illatos sziget”-nek, ami nem is meglepő, hiszen a mandulavirág illata az egész szigeten érezhető. A szigetet meghitt és kellemes strandjain kívül, változatos tája teszi még vonzóbbá. Strandjait fokozatosan mélyülő, kristálytiszta víz, homokos, aprókavicsos és sziklás rész egyaránt jellemzi, így mindenki kedvére válogathat. A legszebb strandok a sziget déli részén találhatók. Ez Zakynthos idegenforgalmi központja, ahol színvonalas szállodák, szórakozóhelyek és vízi sportolási lehetőségek várják a kikapcsolódni vágyókat. A természet kedvelőinek inkább a sziget északi részét ajánljuk: Anafonitria hegyi falu kolostorával, a Navagio strand az öböl által rejtett hajóroncs látványa és a romantikus naplemente Kambinál felejthetetlen élményeket nyújtanak. A búvárkodás szerelmesei a víz alatti sziklák és barlangok között hódolhatnak szenvedélyüknek. Leghíresebb a Keri közelében fekvő Kék barlang. Zakynthos-on, a Laganas-öbölben él a sziget jelképévé és emblémájává vált értékes földközi-tengeri teknősbéka a Caretta (Caretta-Caretta) vagy Ál-cserepesteknős, melyekből mára már csupán néhány száz maradt, így a faj megóvása érdekében fokozottan védett a szigeten.
Nem csak a szép táj, a tenger, a homokos partok miatt népszerű a sziget. Híres a lakóinak vendégszeretete, hagyományőrzésük. Folkloruk ma is népszerűsített görög estek keretében kellemes hangulatban ismerhetik meg a vendégek népdalaikat, népi táncaikat és ha kedvük van hozzá megismerkedhetnek a tánclépésekkel is. Többek között egyik jellegzetes helyszín egy kis falu, ahol egy óriási szikla tetején elhelyezkedő tavernában lehetnek a helyiek bemutatójának lelkes résztvevői, finom görög fogások és görög italok társaságában.
Zakynthos éghajlata tipikus mediterrán, a nyár forró és száraz, a tél enyhe csapadékos, ennek is köszönheti, hogy a többi görög szigetnél sokkal zöldebb, és csodás narancsfaligetek és olajfák nőnek.

 

Laganas
A sziget déli részén található, az egyik legélénkebb hely a szigeten, a fővárostól és repülőtértől mintegy 7 km-re fekszik. A sziget legmozgalmasabb települése széles, homokos tengerparttal és nyüzsgő éjszakai élettel várja a nyaralni vágyókat. Kávézók, diszkók, bárok, tavernák, gyorsétkezdék és üzletek egész sora található errefelé. A laganasi öbölben található a Marathonisi sziget, vagy más nevén Teknős sziget, mely nevét teknős formájáról kapta (ide könnyen eljuthatunk csónakkal). Szintén Laganashoz tartozik Agios sostis szigete, vagy Cameo sziget vagy más néven“bulisziget”, ahová egy függőhíd visz át a laganasi kikötőből.

Kalamaki
Gyönyörű környezetben fekvő, csendes kis település, csodálatos strandszakasz a caretta teknősök tojásrakó helye közelében. A sekély, többnyire finomhomokos strandja, lassan mélyülő partja és a kristálytiszta víz kiváló a kisgyermekes családok számára. A gyermekek számára érdekes lehet a fel- és leszálló gépek látványa, melyek a közeli reptérre érkeznek. Kellemes nyaralást ígér tavernáival, üzleteivel, kávézóival, bárjaival és nem utolsósorban a sziget leghosszabb strandjával.

Argassi

Argassi kb. 4 km-re található Zakynthostól. Homokos/kavicsos strandján vízi sportlehetőségeket vehetünk igénybe, esténként pedig forró hangulat vár a diszkókban és a bárokban. A helység tavernáiban jellegzetes görög ízekkel várják a vendégeket. Argassitól délre sziklák által rejtett romantikus kis öblöket találunk.

 

Zakynthos város

Zakynhos sziget fővárosa ugyanezt a nevet viseli. Az 1953-as földrengést követően a helyiek igyekeznek a régies hangulatot visszahozni. A város legszembetűnőbb látnivalója a Velencei erőd. A Solomos téren Dionysios Solomos szobra mellett az Agios Nikolaos templomot is láthatjuk. Ugyanitt a téren van a Bizánci múzeum is.

 

Tsilivi
Zakynthos sziget 2. legnagyobb üdülőhelye, élénk, gazdag sportkínálattal, valamint mintegy 2 km hosszú arany homokos stranddal csodálatosan tiszta tengerrel rendelkezik. Érdemes kipróbálni a búvárkodást. Tengeri csillagokat, apró halakat és tengeri csillagokat is láthatnak. Vízi sportokra is van lehetőség. Nyaralni vágyóknak ideális a sok vásárlási lehetőség a szórakozóhelyek miatt.

Kypseli

A sziget észak-keleti részén, Tsilivitől 4 kilométerre található Kypseli, olívaligetek és citrus fák között. Változatos strandja homokos, kavicsos, köves. A fejlődésben lévő üdülő település szépsége egyre több vendéget vonz. Tavernái csalogató illatokkal, ételkülönlegességekkel csábítják a turistákat. A tengerparton különböző vízi sport lehetőségek várják az ide látogatókat. Azoknak ajánljuk, akik nyaralásukat nyugodt környezetben szeretnék tölteni.