Kairó

161 km-re a Földközi-tengertől, a Nílus két partján, a sivatag határán terül el Afrika legnagyobb, a mohamedán világ legnépesebb városa, Kairó (lakosságát csaknem 15 millióra becsülik). A várost a kultúra bölcsőjének tekintik. A modern metropolisz az ország adminisztratív központja, egyúttal a kulturális műemlékek közelében fekszik. Ez egészen i.e.3000-ig nyúlik vissza, akkor kezdett ugyanis íródni a város történelme. A 10. századtól Kairó az ország vezetésének hatalmi központja. 

 

Mecset Torony Baazár


A város nyugati részén fekszik az ókori város, Memphis (Gíza), amely eredetileg az ókori Egyiptomi Birodalom fővárosa volt, jelenleg pedig a monumentális piramisok által ismert világszerte. A terület nagyobb részén találhatóak a piramisok, a Szfinx és a hozzájuk tartozó templomok, a kisebb rész pedig a magánsírhelyeket rejti. A terület domináns részét képezi a Nagy Szfinx (72,5 m hosszú, 20 m magas), rejtély mikor, ki és főleg miért építtette. A dombok őrzőjének nevezett Szfinx egyetlen darab mészkőből lett kivésve. 

 

Épület Kút Hajó

 

Kairó a turisták számára sokféle aktivitást kínál. Sok galéria, koncertterem, kulturális központ, múzeum, étterem és bevásárlóközpont áll rendelkezésre, valamint egyéb szabadidőprogramok. A műemlékek többsége reggel 9:00-től délután 16:00-ig tart nyitva, úgy, mint más egyiptomi városokban is. Péntek délben azonban a heti imádságok miatt átmenetileg szünetel minden bazár. Kairóban székel az Egyiptomi Nemzeti Múzeum, amely a legnagyobb óegyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum legfőbb büszkesége a Tutanhamon fáraóról szóló kiállítás. Továbbá keresett hely az Al Azhar mecset, Hassan szultán mecsete a 14. századból. A citadella északi részében a Hadtörténeti-, Rendészeti Múzeum és a Kocsis Múzeum található.