Djerba és környéke

 

Djerba, Észak-Afrika legnagyobb szigete Tunézia déli partszakasza mentén húzódik. Az 500 km2-es területen kiemelkedően magas a napsütéses órák száma, így joggal érdemelte ki a „napfény szigete” elnevezést. Djerbán megközelítően 120 ezer lakos él, fővárosa a 40 ezres lélekszámú Houmt Souk.

Houmt Souk

A főváros, eredetileg a sziget vásártere volt, s alig másfél kilométer hosszú. Látnivalókban viszont gazdag, legjelentősebb műemlékei: a Sidi Zitoun mauzóleum, a Djama el Ghorba mecset és a Fort Espagnol erőd. A kocka alakú bástyatornyokkal övezett várból gyönyörű kilátás nyílik az öbölre. A településen hetente kétszer tartanak piacot, itt lehet beszerezni a sziget egyik legjellemzőbb kézműves-termékét, a gyapjútakarót.

Midoun

Djerba második legnagyobb városa a sziget északkeleti részén található. A településre az utcákat beárnyékoló, erődszerű lakóházak a jellemzőek. A város közepén található a „Palace Meninx”, ahol rendszerint a vásárokat is tartják. A téren található olajmalom könnyen felismerhető fehér kupolájáról.

Guellala

A sziget déli partján fekvő Guellala hagyományos berber település, és elsősorban fazekasságáról híres. Rendkívüli látnivalója Ali Berber barlangja, amelynek tulajdonosa ingyenes földalatti túrán avatja be a látogatókat a fazekasság fortélyaiba.

Sidi Mahres és a Zone Touristique

A sziget keleti végében található a Zone Touristique, a turisták számára kialakított szálloda-éttermi negyed. A Houmt Souktól keletre fekvő Ras Rmel félszigetet elsősorban a természetbarátok látogatják. Az itt található Flamingó-fok rózsaszín flamingóiról és a gyakran látható, pár méterre a vízparttól játszadozó delfinekről híres. Djerba legszebb, – és éppen ezért leglátogatottabb nyolc kilométer hosszú – strandja, az aranyszínű homokjáról ismert Sidi Mahres.

Zarzis

Zarzis félszigetet Djerbával az úgynevezett római út köti össze. Magában Zarzis városkában, napjainkban mintegy 50 ezer lakos él. Kikötője híres tengeriszivacs-lelőhely. A táj jellegzetes növénye, az olajfa.

Er-Riadh

Korábbi nevén Hara Seghira. Kis zsidó település, nevezetessége a híres zsinagóga, a Ghriba, aminek magyar jelentése: csodálatos, fenséges. A templom a mai napig a zsidóság szent helye, a pészahot követő 33. napon zarándokok tömege keresi fel.