Sri Lanka fakultatív

Dambulla 

Ez a hatalmas sziklatömb méltóságteljesen emelkedik ki a Sri Lanka-i tájból. A sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke. Trónra való visszatérése után (ie. I. század) a király megépítette Dambulla híres sziklatemplomát, ami ma már a világörökség része. Barlangjaiban 2000 m2-n számos falfestmény és szobor található. Öt különálló barlangjában mintegy 150 szobor, köztük a 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót.

Sigiriya

A síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb vélhetőleg az egyik legemlékezetesebb hely a Sri Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. Halála után a hely buddhista szerzetesek remetelakjául szolgált.

A kolostoregyüttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok és Ázsia legrégebbi tervezett kertjei találhatók. Itt láthatóak a világörökség részét képező "Sigiriya-i asszonyok" freskók, a tükörfal, az Oroszlán terasz, valamint a Vízikert. Sigiriya a világörökség része.

Polonnaruva

Egykor Sri Lanka középkori fővárosa, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató.

A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. A rövid de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). További látnivalók: Királyi Palota, Tanácsterem, a kőből épült Lótusz fürdő, a nagy Parakramabahu király által építetett Parakrama Samudraya tó és a király szobra. Polonnaruwaban a történelmi emlékeken kívül számos szakrális hely is található, mint például Síva Temploma, a Lankatilaka-templom, a Vatadaga kör alakú ereklyeház (sztúpa), a Galpotha (Kő Könyv) a 8 méter hosszú és 4,3 méter széles gránit kőtömb és a régi Szent Fog Templom romjai.

Kandy

A "Hegyi Főváros" a Világörökség részeként is számon tartott festői Kandy az ország második legnépesebb városa, Sri Lanka kulturális fővárosa.
Hegyekkel és teaültetvényekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban és központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tó helyezkedik el. A királyok utolsó fellegvára az ország legszebb településeként is ismert.

Itt található az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palota volt.
A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat.

Pinnawela elefánt menhely

Colombótól 90 km-re található árvaház, mely több mint 70 elefántból álló csordának szolgál lakhelyéül. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. Alapítása óta számtalan elefánt talált itt otthont magának. Külön élmény végignézni az elefántok etetését főként a cumisüvegből ivó elefántcsecsemőket, majd utána az elefántcsorda frissítő fürdőzését a közeli folyóban.

Peradeniya botanikus kert

Az 1821-ben alapított Királyi Botanikus Kert most 140 hektáron terül el Sri Lanka leghosszabb folyója, a Mahaweli mellett.

Eredetileg azért hozták létre, hogy növénynemesítéssel és honosítással kísérletezzenek. Napjainkban a világ egyik leggazdagabb botanikus kertje, ahol 4000 féle növényt tartanak számon. Legfőbb attrakciója az orchidea-ház, ahol több száz orchidea virágzik és illatozik.