fakultativ-isztambul

ISZTAMBUL – egyéni városlátogatás
 
Az egyéni városlátogató utazási csomag tartalma
 
Az árak tartalmazzák: szállás, adott ellátás, menetrend szerinti repülőjegy (Turkish Airlines vagy Pegasus Airlines), poggyász (20 kg feladható; 8 kg kézi), repülőtéri illeték, kerozin pótdíj, sztornó biztosítás
Az árak NEM tartalmazzák: magyar képviselet, BBP biztosítás (570 Ft/fő/nap), transzfer (felár ellenében kérhető)
Fontos információk:
- módosítás nem lehetséges (név, dátum, desztináció stb.)
- a foglalás minimum 60% előleggel lehetséges, ami lemondás esetén nem jár vissza az utasnak
- a lemondás 60% kötbérrel 31. napig, 30-0. napig 100% kötbérrel lehetséges
- globális foglalási rendszer használata révén, mind a szállás, mind a repülőjegy árak bármikor változhatnak, így fenti ajánlataink visszavonásig és szabad helyek függvényében érvényesek!
- erre az utazási csomagra az Utazási Szerződés kiegészítése is érvényes!
 
Isztambuli fakultatív kirándulások angol nyelvű idegenvezetővel:
Letölthető program- és árlista
 
Városleírás
 
A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, rómaikori,  bizánci és oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett. Ankarát megelőzve ma is Isztambul Törökország kereskedelmi fővárosa. Ennek a hatalmas kiterjedésű városnak - melynek becslések szerint 14 millió lakosa van - teljesen egyedi arculatát leginkább a Galata-torony körerkélyéről mérhetjük fel. Délen a régi Isztambul háztetői ragyognak, ahol császárok és szultánok hagyták maguk után palotáikat, mecseteiket és minaretjeiket. Az utókor I. Ahmed szultánnak köszönheti az egyik legismertebb építészeti alkotást, az 1616-ban emelt Kék mecsetet.
 
Programajánlat

A Hagia Sophia egykor bizánci ortodox bazilikaként szolgált Isztambulban. Később mecsetként, ma pedig már múzeumként funkcionál. Akkoriban csak Nagytemplomként emlegették, mivel nem volt hozzá fogható építmény a korabeli keresztény világban.  A templomot II. Konstantin császár építtette a IV. században. Az épületet 404-ben Szent János püspök száműzetésén felháborodott tömeg felgyújtotta, 415-re sikerült csak újraépíteni II. Theodosius császár által.  Az épületnek számos különlegessége van, legszembetűnőbb a többszörös kupolamegoldás. 1453-ban Konstantinápoly eleste után az oszmán törökök a szent helyet mecsetté építették át minareteket építve a templomhoz. A templom gyönyörű kertjében csodás kutak, bizánci sírok és a korinthoszi oszlopok között mesés rózsabokrok és lugasok sorakoznak.

A Hagia Sophia déli oldala mentén emelkedik a páratlan élményt nyújtó Topkapi palotakomplexum. II. Mehmed szultán által építtetett palota állami adminisztratív és oktatási központként szolgált a XIX. század végéig. A palotaegyüttest fal veszi körül, amelyen belül négy udvar található. A birodalom fénykora alatt az udvarokban többek közt pénzverde, templom, kórház, pékség, kincstár és még számos egyéb, az adott korra jellemző intézmény működött, melyeknek maradványait a mai napig megtalálhatunk. Az Ottomán Birodalom összeomlása után, 1924-ben az új államfő utasítására múzeummá alakították.  A Topkapi palota 1985 óta UNESCO Világörökségi védelmet élvez.

A Hagia Sophianak is otthont adó Sultan Ahmet Park másik oldalán magaslik Isztambul egyik fő jelképe, a Kék mecset. Építtetője a 14. oszmán szultánként uralkodó I. Ahmet szultán volt. A XVII. században elkészült épületkomplexumhoz hajdan egy kórház, iskola és egy bazár is tartozott. Utóbbiakat a XIX. században lerombolták. A Kék mecset az egyetlen olyan dzsámi Törökországban, melynek 6 minaretje van.

A keleti kézműves áruk különleges világával csábít a Nagy bazár, amely a világ legnagyobb ilyen jellegű építménye. A 60 fedett utcából álló épületkomplexum majdnem háromezer üzletet rejt, melyekben mindenki megtalálja az általa keresett árucikkeket. A Nagy bazárban naponta csaknem 300-400 ezer látogató fordul meg. A bazár alapjait II. Mehmed építtette az 1400-as évek második felében. Mai formáját 1894-ben nyerte el, miután számos tűzvész és egy földrengés is sújtotta.

A Boszporusz-tengerszoros választja szét a várost európai és ázsiai részre. A 30 kilométeres szoroson három híd ível át. A szoros két partján elterülő erődöt az akkori szultán megbízására báró Tóth Ferenc tervei alapján építették. Az egyik erődöt máig Magyar Erődnek nevezik.

Isztambul egyik legcsodálatosabb panorámája tárul elénk az Aranyszarv-öböltől északra található Galata-toronyból. A kilencszintes torony majdnem 67 méter magas, és elkészülte idején a város legmagasabb építménye volt. A tornyot Anastasius császár építtetette 507-ben az öböl őrzése céljából. A negyedik keresztes hadjárat során a torony megsemmisült, a XIV. században építették újjá betelepült genovaiak. Az évek során számos tűzvész pusztított a toronyban, végül 1967-ben nyerte el végleges alakját.

A város európai partján fekszik Isztambul leglátványosabb palotája, a Dolmabahce sarayi, melyet I. Abdul-Medzsid szultán építtetett 1843 és 1856 között, ezzel leváltva a Topkapi palota szultáni rezidenciai jogkörét. A palotában felfedezhetünk barokk, rokokó, neoklasszikus és ottomán stílusjegyeket is.  Itt található a világ legnagyobb cseh kristálycsillárja, mely 4,5 tonnás és Viktória királynő ajándéka volt. A palota egyik terme berendezésével és atmoszférájával élesen elüt környezetétől: ez Atatürk szobája.