Kyrenia városleírás

Kyrenia Észak-Ciprus egyik legszebb fekvésű települése. A csendes, nyugodt város ideális hely a pihenni vágyók számára. A környéken kelettől-nyugatig, ameddig a szem ellát, homokos strandok és luxushotelek találhatóak. Történelme a Kr.e. 10. századra nyúlik vissza. A város a kilenc ciprusi királyság egyike volt. Az ide látogatónak feledhetetlen élményt nyújtanak a régi falak, kastélyok, kolostorok, a Kyrenia-vár, s a patkó alakú kikötő, amelynek vizén kirándulóhajók és jachtok ringanak. Régen a velenceiek villái álltak itt, napjainkban hangulatos kávézók, bárok, éttermek nyíltak a helyükön. A város mögött a szerényebb méretű, de festői szépségű Kyrenia-hegy húzódik, amelynek lábánál közvetlenül a tengerparton találhatók a hangulatos szálláshelyek.

 

Kikötő Ház Vár

 

A Kyrenia-vár falait és a tornyait a Bizánciak építették a kalózok támadása ellen. 1191 után börtönnek használták, később királyi rezidenciaként szolgált. Észak-nyugatról feljuthatunk a várfalra is, ahonnan a belső udvarban gyönyörködhetünk, valamint a magasból teljes szépségében láthatjuk a régi kikötőt. A várban nyitották meg a Hajótöröttek Múzeumát. A kiállítóhely érdekessége a Nagy Sándor korabeli kereskedőhajó és annak teljes rakománya. Az értékes leletet a 60-as évek végén a Pennsylvánia Egyetem kutatócsoportja hozta a felszínre. A Szent Hilarion fellegvár Észak-Ciprus három híres fellegvára közül talán a legszebb és leghangulatosabb. Nevét egy szentéletű remetéről kapta. A szerzetes a szájhagyomány szerint a 4. század környékén a Szentföldről érkezett Ciprusra, s további élete is ide kötődött. Sírhelye fölé előbb kis kolostort építettek, majd a 10. században egy erődöt emeltek e terület köré. Az építmény őrfeladatot látott el, a katonák a bizánci uralkodót figyelmeztették, ha a tengeren észak felöl és a parti síkságról ellenséges behatolókat észleltek.

Vár Moló Tenger

 

A Bellapais apátság a gótikus művészet egyik páratlan remeke. Bellapais kolostorának neve a francia "Abbaye de la paix" szóból származik, ami “Békés kolostort” jelent. A Bellapais kolostor a Pentadaktilosz-hegység (Kyrenia) oldalában található.
Kyrenia kiváló nyaralóhely mindazok számára, akiket érdekelnek Észak-Ciprus gazdag kulturális emlékei, érintetlen természeti szépsége.


Forrás: www.cilarik.5mp.eu - Észak-Ciprus/North Cyprus