Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  296 / 316 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 296 / 316 Next Page
Page Background

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HORVÁTORSZÁGRÓL

296

ÉGHAJLAT

Horvátország három nagy természeti, földrajzi területre tagolódik.

Észak-Horvátország: éghajlata mérsékelten kontinentális (száraz

és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi).

Közép-Horvátország: a hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma

uralkodik (hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel).

Adriai tengerpart: a partvidéket mediterrán éghajlat, forró és szá-

raz nyár, enyhe, csapadékos tél jellemzi. A napsütéses órák száma

évente 2600. Nyáron a tenger átlaghőmérséklete 25-27 ˚C.

Horvátország hőmérséklete a földrajzi fekvéstől, a tenger feletti

szinttől, a tengertől és a tengerpart tagoltságától, valamint a levegő

sűrűségétől függ.

Ha szeretné egyszerre élvezni az éghajlatok különbözőségét, pél-

dául fürödni egyet a tengerben, majd néhány óra múlva már a kör-

nyékbeli hegyekben síelni, Horvátországban mindezt megtalálja.

Kevés ország dicsekedhet azzal, hogy ilyen kis területen három kü-

lönböző éghajlati zóna is megtalálható.

EGÉSZSÉG

Kórház, klinika, minden nagyobb városban, mentőszolgálat és

gyógyszertár pedig minden kisebb településen is található. Ide-

iglenesen az országban tartózkodó magyar állampolgárok orvosi

ellátásra – a sürgősségi eseteket kivéve – csak térítés ellenében

tarthatnak igényt. Ezért anyagi megfontolásból célszerű az uta-

zás időtartamára betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítást

kötni.

IVÓVÍZ

A vízcsapból folyó víz az ország egész területén ivóvíz minőségű.

GASZTRONÓMIA

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk. Horvátország törté-

nelmének, és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más

és más jellegzetes étkei vannak. Ráadásul a különböző országré-

szek ízei semhorvát eredetűek. Horvátország történelme folyamán

ugyanis a mindennapi életben és szokásokban számos idegen kul-

turális hatás érvényesült, így a horvát ízek tulajdonképpen a görög,

a magyar (Szlavóniában), a török (Horvátország szívében), és

az olasz (Isztriában, és Dalmáciában) ételek „honosított” változatai.

Természetesen a szerb, és a bosnyák ételek közül is sok megkós-

tolható Horvátországban. A tengermellékre a tipikus mediterrán

fogások, és a halételek a jellemzőek. A horvát ételek a magyaro-

kénál kevésbé kalóriadúsak, mivel az elkészítésükhöz zsír helyett

étolajat használnak. A horvátok szívesen sütnek roston vagy nyár-

son, s a halat különösen szeretik.

Tipikus ételek

Girice:

gyufaszál nagyságú szardellafajta, citrommal tálalják.

Prlolica:

olajban, fokhagymában sütött marhahús, Dalmáciában

jellegzetes húsételnek számít.

Janjenita:

roston, vagy nyárson sült bárány, Zára tipikus húsétele.

Manestra:

vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves,

zöldséggel és babbal.

Citromleves:

tojásból, cukorból és fahéjból készítik.

Gnocchi:

kukoricalisztből készült galuska, tipikus horvát kísérő-

étel.

Prsut:

szárított sonka, amelyet olajbogyóval szolgálnak fel.

Ajvar:

paradicsomból, padlizsánból, és zöldpaprikából készített

püré.

Desszertek

Burek:

a magyarországi rétesekhez hasonlítható, tölteléke túró

vagy hagymán pirított marhahús.

Strukli:

réteshez hasonló édesség, melyet almával vagy sajttal töl-

tenek meg.

Pritula:

mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény.

Rozsota:

tejből, tojásból, és karamellből készült édesség.

Italok

Horvátország nem „sörös” nemzet, a választék így viszonylag kor-

látozott, és az italok minősége sem a legjobb. A minőségi horvát

sörök a következők: Velebitsko, Zagrebacka, Tomislav, és La

Trappe. Annak ellenére, hogy Horvátországnak több kitűnő bora is

van, és némelyikük a világ legjobbjaival vetekszik, a horvát borok

Európában mégsem különösen ismertek. A nevezetesebbek: Dal-

máciai Prosecco, Dingac, Grk, Posip, Postup, Vugava.

Észak-Horvátország: éghajlata mérsékelt

kontinentális (száraz és forró nyár, hideg,

csapadékos tél jellemzi).

Közép-Horvátország: A hegyekben jellegzetesen

hegyvidéki klíma uralkodik.

Adriai tengerparton: mediterrán az éghajlat,

(forró és száraz nyár, enyhe, csapadékos

tél jellemzi a partvidéket).

Kárigényüket a biztosító felé kizárólag

a káreset helyszínén felvett hivatalos

jegyzőkönyvvel érvényesíthetik.

A magyar nyelv bizonyos településeken

regionális hivatalos nyelvnek számít.

A területnek közel kétharmad részét (főleg

a Száva–Dráva közét) hasznosítja

a mezőgazdaság.

A déli parti területeken főleg a szarvasmarha

és a sertés tenyésztése jellemző.

Az adriai parthoz közeli vizek mentén

meghatározó bevételi forrást jelent a halászat.