Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  77 / 316 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 77 / 316 Next Page
Page Background

77

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK TÖRÖKORSZÁGRÓL

a 15. században Konstantinápoly elfoglalásával megdöntötték

a Bizánci Birodalmat. A győzelmet követően hatalmukat a Föld-

közi-tenger keleti részére is kiterjesztették. A császárság határai

II. Szulejmán – a mohácsi csata győztese – uralkodása idején

a Perzsa-öböltől egészen Magyarországig, Egyiptomtól a Kauká-

zusig húzódtak. A Birodalom széthullásában a 19. században éb-

redő balkáni nacionalizmus és az első világháború játszott sze-

repet. Az elvesztett háborút lezáró sèvres-i békeszerződés

végrehajtása ellen a törökök katonai ellenállást szerveztek.

A török függetlenségi háború (1919–1923) során Musztafa Kemal,

İsmet İnönü, Kazım Karabekir és más tábornokok csapatai ki-

szorították az ország területéről az angol, olasz, görög és francia

csapatokat. Megalakult a Török Nemzeti Országgyűlés, amelyet

azonban a szultán és kormánya nem volt hajlandó elismerni.

1922. november 1-jén az ankarai országgyűlés eltörölte a szul-

tanátust, 1923. október 29-én pedig kikiáltották a köztársaságot.

Musztafa Kemal Atatürk, az ország vezetője modern, világi és

Nyugat-orientált államot hozott létre, céljait drasztikus reformok

segítségével érte el. A 20. század folyamán több katonai puccs

történt az országban, az utolsó 1980-ban. Törökország 1952-ben

vált a NATO tagjává, és célul tűzte ki az Európai Unióhoz való

csatlakozást. A ciprusi török jelenlét, keleten a régóta tartó kurd

felkelés, és az iszlám növekvő politikai jelenléte napjainkban is

közéleti vitákat gerjeszt. E nézeteltérések negatívan befolyásol-

ják az ország nemzetközi kapcsolatait és az uniós csatlakozási

tárgyalások kimenetelére is kihatnak.

Az utóbbi húsz évben Törökország a Mediterránum egyik legked-

veltebb turisztikai központjává fejlődött. Az ország idegenforgalmi

infrastruktúrája napjainkban – főleg a Földközi-tenger partszaka-

szán – gyors ütemben épül ki. Az új üdülőközpontokban korszerű,

európai igényeknekmegfelelő, luxus színvonalú komplexumok vár-

ják a turistákat. A török riviéra vonzerejét a gazdag történelmi múlt

mellett az egzotikumok, valamint a kellemes természeti és éghaj-

lati adottságok adják.

VALLÁS

A törökök nagy többsége muzulmán, annak is a szunnita vagy ha-

nafite ágához tartozik. Körülbelül 15-20%-ra becsülik az alevik szá-

mát, és nagy befolyása van a szúfi rendeknek (mevlevi, naksbandi)

is. A vallás – az atatürki szekularizációs folyamatoknak köszönhe-

tően – a törököknél inkább kulturális örökség, mintsem dogma.

Sokan vannak a meggyőződéses hívők, de mások csupán a tradí-

ciók alapján követik a muzulmán vallást. Az iszlám mellett kis

számban találhatunk még keresztényeket és zsidókat is az ország-

ban.

FÖLDRAJZ

Törökország Délkelet-Európában és Ázsiában fekszik: egy része

a Boszporusztól nyugatra, Európában, nagyobb része Anatóliá-

ban található. Keleten a Fekete-tenger, nyugaton az Égei-tenger,

délnyugaton a Földközi-tenger határolja. Az ország területének

80%-a 500 méterrel fekszik a tengerszint felett, partvonala 8372

km hosszú, határain belül 15 sziget fekszik, két tengerszorosa

van, a Boszporusz és a Dardanellák. Az ország leghosszabb fo-

lyója az Eufrátesz, mely 1263 km hosszan kanyarog a hegyvidé-

kek és síkságok között. A változatos tájkép, valamint a különle-

ges növény- és állatvilág védelme érdekében 33 nemzeti park

található az ország területén.

ÉGHAJLAT

A török Földközi-tengerpart klímája klasszikusan mediterrán jel-

legű, az időjárás tipikusan tengerparti. A nyár hosszú, napos és

meleg. A hőmérséklet áprilisban már 20-25 ˚C fokig emelkedik.

A július és az augusztus egyaránt forró és párás, a hőmérséklet

napközben meghaladja a 30 ˚C fokot. A tengerpartokon a nyári hő-

séget kellemesen enyhíti a tenger felől fújó könnyű szellő. Az év

310 napján süt a nap, és a nyári hónapokban szenzáció számba

megy a csapadék.

GASZTRONÓMIA

A török konyha hazánkban is népszerű, azonban a tapasztalt uta-

zók szerint igazi török ételt csak Törökországban készítenek. Va-

lóban, az étkezés színvonala nem csak az ételek minőségétől,

hanem a vendéglátás hangulatától is függ. Felejthetetlen él-

ményt jelent például, amikor Törökországban vacsorához ülünk,

s miután elfogyasztottuk a páratlan bárányhúsos ételt, elszívunk

30

14

25

12

20

10

15

8

10

6

5

4

D J F M Á M J J A S O N D S

36

36

30

30

24

24

18

18

12

12

6

6

C

J F M Á M J J A S O N D

C

Bőrösök, szíjgyártók, ékszerművesek,

szőnyegkészítők hada tárul szemünk elé és

mindenki nekünk akarja eladni a portékáját.

Török kávét csak nagyon finomra darált,

jó minőségű, minél frissebben pörkölt kávéból

lehet készíteni.

Napsütéses és esős napok megoszlása

havi lebontásban.

Éves hőmérséklet táblázat.

Kebab = török sült húsétel. A döner kebab

készítési módjában megegyezik a görög

gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.

A simit török pékáru, gyűrű alakú szezámmagos

kenyér. Rendszerint magában, vagy lekvárral,

sajttal fogyasztják.

A falafel egy csicseriborsó alapú fűszeres

közel-keleti étel, mely megjelenésében

leginkább fasírtgolyóra emlékeztet.

A cacik török fokhagymás, uborkás joghurt-

mártás. A mediterrán, közel-keleti és észak-

afrikai térségben előételként fogyasztják.