219
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK GÖRÖGORSZÁGRÓL
a királyt 1973-ban népszavazás fosztotta meg a trónjától. Az úgyne-
vezett „ezredesek rendszere” 1974-ben a ciprusi válságmiatt bukott
meg, ekkor újabb népszavazáson a lakosság többsége a köztársaság
fenntartásamellett döntött. 1981-ben elsősorban az ország politikai
stabilitásának erősítése érdekében vették fel az Európai Unióba.
LAKOSSÁG
A görög indoeurópai nép, s már a Kr. e. 2. évezredben megtelepe-
dett e földön. A mai lakosság nagy része is az ő leszármazottjuk.
Az ország területén több nemzeti kisebbség él, de az állam –
a thrákiai görög muzulmánokon kívül – más etnikumot nem ismer
el a területén. A legújabb adatok szerint a görög többség aránya
már csak 93%. Az ázsiai eredetű etnikai kisebbségek 4,5%-nyian
vannak. Ebből 1,5% török nemzetiségű, a török lakosság kitelepí-
téséig arányuk jóval magasabb volt. Mint szinte minden európai or-
szágban, itt is élnek cigányok, erősen alábecsült arányuk 1,5%.
Az arab és perzsa bevándorlók a lakosság 1,5 %-át teszik ki. Euró-
pai kisebbségek: a macedónok és a vlachok 1%-os aránnyal. Az új-
görög nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja, a 15. század óta hasz-
nálják, elődje az ógörög nyelv volt.
VALLÁS
Görög-ortodox 97% (forrás: State Department). A török megszállás
után görögök egy része áttért a muszlim hitre, de a görög szabad-
ságharc és az első világháborút követő lakosságcsere nyomán ará-
nyuk jelentősen csökkent. Hivatalos vallási kisebbséget alkotnak
a török nyelvűmuzulmánok és amuzulmán bolgárok (pomákok), ará-
nyuk 2%. 2008-ig a vallásoktatás az állami iskolákban kötelező volt.
FÖLDRAJZ
Északról Bulgária, Macedónia és Albánia, keletről Törökország és
az Égei-tenger, nyugatról és délről pedig a Jón-tenger és a Föld-
közi-tenger határolja. Legnyugatibb pontja: Korfu, a legdélebbi
Kréta, a legkeletibb Kasztelórizo szigete. Az ország 15 000 kmhosz-
szú partvidéke erősen tagolt. Dél felé a part egyre inkább csipké-
ződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² tartozik
az összefüggő szárazföldhöz, a szigetek alapterülete 25 000 km².
ÉGHAJLAT
A partvidék éghajlata általában mediterrán. A zárt medencékben
a klíma szárazföldi jellegű. Az országban általában rendkívül tiszta
és száraz a levegő. Sok a napsütés (300 nap/év, 3000 óra/év). A csa-
padék mennyisége nyugatról kelet felé haladva egyre csökken.
GASZTRONÓMIA
Nemzeti ételük a Magyarországon is jól ismert, pitába töltött bá-
rányhús zöldséggel, a gyros, amelynek létezik csirkehúsos válto-
zata is. További ismert görög ételek a muszaka, a pasticio, a szuv-
laki, a bifteki, a szudzukaki, a kokkinisto, a kritharaki, illetve
a gigantes plaki. Elterjedt saláta a joghurtból, uborkából, fokhagy-
mával és olívaolajjal készül tzatziki szósz. Gyakori reggeli étek
a mézes joghurt.
A görögök, tengeri nép lévén rengeteg halat és „tenger gyümöl-
cseit” fogyasztanak. Elterjedt a szőlőecetben áztatott aszalt olíva-
bogyó, valamint a fehér sajt – amit kecske-, juh- és tehéntejből ké-
szítenek – a feta. Ez utóbbi az alapja a világszerte görög salátaként
ismert csemegének, amelyet ők csak parasztsalátaként ismernek.
Füstölt kecskesonka is gyakran kerül az asztalra.
A szeszesitalok közül a legelterjedtebb a bor fogyasztása. Különö-
sen népszerű a gyantával készített fehérbor, a recína, illetve a telt,
vörös mazsolabor, amavrodáfi. Emellett világhírű az ouzo nevű áni-
zsos párlat, valamint a borpárlatból és fehérborból készült Metaxa,
illetve egy törkölypárlat, a cípuro.
EGÉSZSÉG
Kötelező védőoltás nincs. Tanácsoljuk, hogy a nagy klímaváltozás
miatt főleg az első napokban fogyasszanak sok folyadékot, ke-
rüljék a nehéz ételeket és a közvetlen napsütést. Az erős napsu-
gárzás miatt magas faktorszámú naptejet vigyenek magukkal.
Görögül a gyógyszertárat farmakionak hívják, jelzése pedig egy
fehér háttérben piros, zöld vagy kék kereszt. A gyógyszertárak
vasárnap kivételével 8:30 -13:30 óráig tartanak nyitva, de ügye-
letes gyógyszertár mindenütt van, hollétükről a hotelben infor-
málódhatnak. Panasz esetén hívjanak orvost, illetve értesítsék
az idegenvezetőt!
A legnépszerűbb istenek egyike volt
Dionüsszosz, aki a bor, mámor és a jókedvű
szórakozás istensége.
A Metaxát a mai napig a több évszázados recept
alapján, három Attikán termő szőlőfajtából
készítik.
Az ouzo ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített
égetett szesz, melyet általában aperitifként
fogyasztanak.
A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, célszerűbb
az élelmiszerboltokban palackozott vizet venni.
A görög konyha kellemesen fűszeres,
egészséges, teli van zöldséggel, halételekkel,
különleges húsokkal.
A görög saláta hagyományos görög étel. Összete-
vői többnyire: paradicsom, uborka, lilahagyma,
fekete olívabogyó, feta sajt, esetleg paprika.
A görög ételek alapja az olívaolaj, paradicsom,
cukkini, hagyma, fokhagyma, articsóka, juhsajt
és kecskesajt.
A gyros egy függőleges nyárson sült hús, amit
pitába tekerve, paradicsommal, hagymával és
tzatzikivel szolgálnak fel.