ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK TUNÉZIÁRÓL
12
hajlat uralkodik, a tengerpart melletti részek klímáját a Földközi-
tenger befolyásolja. A szárazföldön sokkal jobban észrevehető
a nyári és a téli hónapok, valamint a nappal és az éjszaka közötti
hőmérsékletkülönbség, ami függ a tengerszint feletti magasság-
tól is. Időről időre nyáron délről és délnyugatról meleg szél áram-
lik, az ún. Sirocco, ami rendkívüli forróságot hoz magával. A két
klímahatásnak köszönhetően Tunéziára nem jellemző a tropikus
hőmérséklet és az állandó napsütés. Így a turistákat területen-
ként különböző, évszakonként változó időjárás fogadja. Általá-
nosságban elmondható, hogy a legmagasabb hőmérséklet
augusztusban meghaladja átlagosan a 30 °C-ot, a napsütéses
órák száma július hónapban a legtöbb. Az időjárás Tunéziában
júniustól szeptemberig a legmelegebb, ez egyben a turisták által
legkedveltebb időszak is. Természetesen a főszezon kihat
az árakra is. A kirándulásra és műemlék-látogatásra a kevésbé
melegebb időszakok ajánlhatók.
GASZTRONÓMIA
Tunisz, Hammamet és Sousse jobb éttermeiben igen jó az euró-
pai konyha. A tengerparti szállodák kínálatában általában hazai
fogások is szerepelnek, de aki igazi specialitásra vágyik, annak
az arab vendéglőket ajánljuk. Minden városban találhatunk
megbízható helyeket, ahová nyugodtan betérhetünk, ahol a pin-
cérek szolgálatkészek, a belső díszítés egyszerű és hagyomá-
nyos, s a higiénia is megfelelő. A szállodákban javarészt a nem-
zetközi konyha ételeit készítik helyi elemekkel gazdagítva.
Túlsúlyban vannak a zöldséges ételek, saláták, valamint a helyi
hússpecialitások. Az ellátás formája minden hotel saját leírásá-
nál szerepel. Jóllehet sok nemzetközi étterem is található Tu-
néziában, mindenképpen javasoljuk, hogy kóstolják meg a helyi
specialitásokat. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget
nyújtani néhány jellegzetes étel és ital bemutatásával. A tunéziai
konyha fő alapanyagai: az olívaolaj, számos fűszer (bors, ko-
riander, kömény, fokhagyma, sáfrány, ánizs és rózsabimbó ke-
verék) és sok zöldség (paradicsom, répa, burgonya, csicseri-
borsó és zöldbab). Legkedveltebb a bárányhús, de a marhahús,
a szárnyasok és a hal is népszerű. Tunézia vizei halban nagyon
gazdagok. Igen ízletes a homár, az osztriga, a kagylófélék, a gar-
néla és a királygarnéla.
ÉTELEK
Brik:
olajban kisütött rétestészta, tojással, tonhallal, hússal
töltve.
Chorba:
erősen fűszerezett hús- vagy halleves tésztával.
Leblebi:
szárított csicseriborsóból készült leves.
Harissa:
paprikából, fokhagymából, paradicsomból, fűszerből ké-
szült csípős krém.
Felfel:
darált hússal töltött paprika paradicsommártással.
Brochette:
nyárson sült bárányhús.
Mechouia:
roston sült birka- vagy bárányhús.
Merguez:
erősen fűszerezett kolbász, birka- vagy bárányhús, melyet
faszénparázson sütnek meg.
Chakchouka:
erősen fűszerezett tojásos lecsó.
Tajine:
húsból, tojásból, zöldségből és sajtból készült felfújt.
Couscous:
kemény búzából készült dara, melyet megnedvesítenek,
szitálnak, vékonyra gyúrnak és naponmegszárítanak (50-60 féle el-
készítési módja ismeretes).
Machouita:
saláta paradicsomból, paprikából, kapribogyóval, tojás-
sal és tonhallal.
DESSZERTEK
Makrudz:
grízes tészta, datolyalekvárral töltve.
Baklava:
mézes, mandulás szelet.
Meszfuf:
couscousból készült édesség.
Ftair:
olajban sült cukrozott fánk.
ITALOK
Tunéziában a legtöbb étterem, bár és hotel tart alkoholos italokat,
annak ellenére, hogy hívő muszlimok részére tilos a fogyasztásuk.
A külföldi italok mellett jóízű, kellemes tunéziai borokat rendelhet
a vendég, valamint sörök is szerepelnek a választékban. Sörök
közül a Celtia a legismertebb, melyet Tuniszban főznek, s minő-
ségileg a lager és a világos sör közé sorolható. Tunézia néhány
igen finom borfajtával büszkélkedhet. A legjobbak között említhet-
jük a Sidi Daad, nehéz vörösbort, a LaBonne Bouteille-t és
a Château Ferianit, amelyek könnyebbek, továbbá a Clairet de Bi-
zerte és a Gris de Tunisie nevű rosét.
A couscous kemény búzadarából készülő
aranysárga étel, melynek 50 féle elkészítési
módja ismeretes.
A harissa paprikából, fokhagymából,
paradicsomból, fűszerből készült csípős krém.
A baklava mézes, mandulás szelet, mely
közkedvelt édesség.
Az édességre vágyóknak ajánljuk a makrud
nevezetű édességet, amely datolyalekvárral
töltött grízes sütemény.
Irodánkban rendszeres egyéni és csoportos
kedvezményekkel találkozhatnak utasaink.
A tengerparton minden korosztály számára
számos vízi sportlehetőség kínálkozik.
A sivatagi róka a legkisebb kutyaféle, törékeny
alkatához hatalmas fülek párosulnak. Tunézia
védett állata, nemzeti jelképe.
Az addax, afrikai kérődző, őshonos a Szaharában.
Hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, mára
kis létszámú populációkra szakadt.