Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 316 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 316 Next Page
Page Background

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK TUNÉZIÁRÓL

12

hajlat uralkodik, a tengerpart melletti részek klímáját a Földközi-

tenger befolyásolja. A szárazföldön sokkal jobban észrevehető

a nyári és a téli hónapok, valamint a nappal és az éjszaka közötti

hőmérsékletkülönbség, ami függ a tengerszint feletti magasság-

tól is. Időről időre nyáron délről és délnyugatról meleg szél áram-

lik, az ún. Sirocco, ami rendkívüli forróságot hoz magával. A két

klímahatásnak köszönhetően Tunéziára nem jellemző a tropikus

hőmérséklet és az állandó napsütés. Így a turistákat területen-

ként különböző, évszakonként változó időjárás fogadja. Általá-

nosságban elmondható, hogy a legmagasabb hőmérséklet

augusztusban meghaladja átlagosan a 30 °C-ot, a napsütéses

órák száma július hónapban a legtöbb. Az időjárás Tunéziában

júniustól szeptemberig a legmelegebb, ez egyben a turisták által

legkedveltebb időszak is. Természetesen a főszezon kihat

az árakra is. A kirándulásra és műemlék-látogatásra a kevésbé

melegebb időszakok ajánlhatók.

GASZTRONÓMIA

Tunisz, Hammamet és Sousse jobb éttermeiben igen jó az euró-

pai konyha. A tengerparti szállodák kínálatában általában hazai

fogások is szerepelnek, de aki igazi specialitásra vágyik, annak

az arab vendéglőket ajánljuk. Minden városban találhatunk

megbízható helyeket, ahová nyugodtan betérhetünk, ahol a pin-

cérek szolgálatkészek, a belső díszítés egyszerű és hagyomá-

nyos, s a higiénia is megfelelő. A szállodákban javarészt a nem-

zetközi konyha ételeit készítik helyi elemekkel gazdagítva.

Túlsúlyban vannak a zöldséges ételek, saláták, valamint a helyi

hússpecialitások. Az ellátás formája minden hotel saját leírásá-

nál szerepel. Jóllehet sok nemzetközi étterem is található Tu-

néziában, mindenképpen javasoljuk, hogy kóstolják meg a helyi

specialitásokat. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget

nyújtani néhány jellegzetes étel és ital bemutatásával. A tunéziai

konyha fő alapanyagai: az olívaolaj, számos fűszer (bors, ko-

riander, kömény, fokhagyma, sáfrány, ánizs és rózsabimbó ke-

verék) és sok zöldség (paradicsom, répa, burgonya, csicseri-

borsó és zöldbab). Legkedveltebb a bárányhús, de a marhahús,

a szárnyasok és a hal is népszerű. Tunézia vizei halban nagyon

gazdagok. Igen ízletes a homár, az osztriga, a kagylófélék, a gar-

néla és a királygarnéla.

ÉTELEK

Brik:

olajban kisütött rétestészta, tojással, tonhallal, hússal

töltve.

Chorba:

erősen fűszerezett hús- vagy halleves tésztával.

Leblebi:

szárított csicseriborsóból készült leves.

Harissa:

paprikából, fokhagymából, paradicsomból, fűszerből ké-

szült csípős krém.

Felfel:

darált hússal töltött paprika paradicsommártással.

Brochette:

nyárson sült bárányhús.

Mechouia:

roston sült birka- vagy bárányhús.

Merguez:

erősen fűszerezett kolbász, birka- vagy bárányhús, melyet

faszénparázson sütnek meg.

Chakchouka:

erősen fűszerezett tojásos lecsó.

Tajine:

húsból, tojásból, zöldségből és sajtból készült felfújt.

Couscous:

kemény búzából készült dara, melyet megnedvesítenek,

szitálnak, vékonyra gyúrnak és naponmegszárítanak (50-60 féle el-

készítési módja ismeretes).

Machouita:

saláta paradicsomból, paprikából, kapribogyóval, tojás-

sal és tonhallal.

DESSZERTEK

Makrudz:

grízes tészta, datolyalekvárral töltve.

Baklava:

mézes, mandulás szelet.

Meszfuf:

couscousból készült édesség.

Ftair:

olajban sült cukrozott fánk.

ITALOK

Tunéziában a legtöbb étterem, bár és hotel tart alkoholos italokat,

annak ellenére, hogy hívő muszlimok részére tilos a fogyasztásuk.

A külföldi italok mellett jóízű, kellemes tunéziai borokat rendelhet

a vendég, valamint sörök is szerepelnek a választékban. Sörök

közül a Celtia a legismertebb, melyet Tuniszban főznek, s minő-

ségileg a lager és a világos sör közé sorolható. Tunézia néhány

igen finom borfajtával büszkélkedhet. A legjobbak között említhet-

jük a Sidi Daad, nehéz vörösbort, a LaBonne Bouteille-t és

a Château Ferianit, amelyek könnyebbek, továbbá a Clairet de Bi-

zerte és a Gris de Tunisie nevű rosét.

A couscous kemény búzadarából készülő

aranysárga étel, melynek 50 féle elkészítési

módja ismeretes.

A harissa paprikából, fokhagymából,

paradicsomból, fűszerből készült csípős krém.

A baklava mézes, mandulás szelet, mely

közkedvelt édesség.

Az édességre vágyóknak ajánljuk a makrud

nevezetű édességet, amely datolyalekvárral

töltött grízes sütemény.

Irodánkban rendszeres egyéni és csoportos

kedvezményekkel találkozhatnak utasaink.

A tengerparton minden korosztály számára

számos vízi sportlehetőség kínálkozik.

A sivatagi róka a legkisebb kutyaféle, törékeny

alkatához hatalmas fülek párosulnak. Tunézia

védett állata, nemzeti jelképe.

Az addax, afrikai kérődző, őshonos a Szaharában.

Hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, mára

kis létszámú populációkra szakadt.