Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  198 / 316 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 198 / 316 Next Page
Page Background

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK ÉSZAK-CIPRUSRÓL

198

száraz. Csak kevés csapadék hullik a téli hónapokban, májusban,

októberben, valamint június és szeptember között a sziget csapa-

dékmentes, ezért Ciprus gyakran szenved a szárazságtól. Mivel

a csapadékot hozó szelek nyugatról érkeznek és a szigeten magas

hegyek állják útjukat, így a keleti terület jóval szárazabb, mint a nyu-

gati. Amagasabb hegyekben sokáigmegmarad a hó. A növényzetre

is kihat az időjárás, ezért az őszi, téli és tavaszi hónapok alatt a sza-

badon növő virágok pazar szépségben pompáznak, azonban a nyári

szárazság alatt a táj kopárrá válik. Nyáron, a partvidéken kizárólag

lenge, szellős öltözékben járnak az emberek. A ciprusiak csak ki-

vételesen ünnepélyes alkalmakkor viselnek öltönyt vagy kosztümöt.

A hegyekben ettől eltérő a szokás mivel a kora hajnalok és a késő

nyári esték meglehetősen hűvösek. Télen a sziget egész területén

elkél a pulóver és a kabát. Észak-Ciprus a Földközi-tenger meden-

céjében párját ritkítóan szép és érintetlen strandokat kínál. Az arany

homokú föveny mérföldeken keresztül nyúlik el a partszakaszokon.

Az említett strandok többsége a Karpaz térségben található, ennek

is köszönhető, hogy a Karpaz-félszigetet nemzeti parkká nyilvání-

tották. Ez az odajutás infrastruktúrájára is kihat, a strandokhoz ve-

zető utak többsége nem aszfaltozott, tömegközlekedéssel nem

rendelkeznek. A nyugati részen Guzelyurt térségben szintén sze-

met gyönyörködtető strandok húzódnak a parton, dél-keleten pedig

a Famagusta-öbölben található az egyik leghosszabb, aranyszínű

homokkal borított strand Észak-Cipruson.

GASZTRONÓMIA

A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételekmediterrán jellegűek,

a görög konyha ízeire hasonlítanak, de gazdagítják a török és a közel-

keleti konyha jellemzői is. A hagyományos görög és török ételek

azonosak és gyakran a nevük is hasonló. Előételként szolgál a hum-

mus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehal-

ikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (sze-

zámkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával

és tört koriandermaggal). A paraszti főzelék gyakran valamilyen jóízű

egytálételt jelent, ilyen pl. a louvia me kolokithakia/burulce (szemes

bab cukkínivel és olívaolajjal) vagy a barmies/bamya (egy hibiszkusz-

féle, az okra termése paradicsom-mártással). A trahanas/tarhana

szárított keksz-féle hajdinából és joghurtból, ezt a ciprusi sajttal (hal-

loumi) együtt levesbetétként fogyasztják. Népszerű a paradicsom,

a helyi paprika, a padlizsán, az articsóka és az avokádó. A tojást

(avgá/yumurta) gyakorta az évszak kínálta zöldségekkel dúsítva om-

lettnek sütik meg. Ősszel gombákat tesznek bele, tavasszal vékony

vadspárgát, vagy strouthiat (szó szerinti jelentése: kis verebek), ami

a közönséges habszegfű levele és fiatal hajtása. A hal általában igen

drága, mert a sziget partjai halban szegények. Mégis feltétlenül ér-

demes megkóstolni a következő fajtákat: barbouuni/barbun (grille-

zett tengeri márna), maridhes/gopes (sült ponty), xifia (olajban, cit-

romlében pácolt kardhal, grillen sütve). A fritőzben készült tintahal

(kalamarakia/kalamar), ha frissen fogottból készült nagyon ízletes,

de sajnos a legtöbb étteremben a Távol-Keletről hozzák be az alap-

anyagot. Az édességeknél a keleti konyha jellemzői érvényesülnek.

A lukumi egy zselészerű mandulás sütemény, a baklava mandulás-

mézes réteslapokból áll, a lokumádesz fahéjas mázzal bevont apró

fánkocska, a karidaki zölddióból készül, amelyet szegfűszeges szi-

ruppal öntenek le.

A nap végén jól esik egy pohár helyi sör, vagy bor. Cipruson a borá-

szat hagyományai négy évezredre nyúlnak vissza, az ókorban a bor

alapozta meg a sziget gazdagságát. Innen szállítottak bort a fáraók

asztalára, de keresettek voltak a ciprusi borok az ókori görögök és

rómaiak idején is. A világ egyik legrégebbi, önálló néven nevezett

desszertbora, a Commandaria a legenda szerint eredetileg Orosz-

lánszívű Richárd és a keresztes lovagok asztalára készült. A ciprusi

vörös- és fehérborok világhírűek (pl. Keo Hock, White Lady, Keo

Claret, Domaine d’Ahera). A vörös fajtákból sokkal nagyobb a vá-

laszték. Ciprus déli részén az otelló és az afames a legkedveltebb,

azonban északon nem találunk egyik fajtából sem. A fejlődő ipari

borászat termékei a helyi jellegű fehér és vörös kantara. Több más

bort Törökországból és Európa más országaiból importálnak. Cip-

rus nevezetes „tüzes vize”, a magas alkoholfokú Zivania, szőlőből,

többszöri lepárlással készül.

Étkezés utánra ajánlják a Five Kings konyakot. Aki egészséges in-

nivalót keres, próbálja ki a szigeten termő gyümölcsök egyikéből

facsart friss gyümölcslevet. Hihetetlenül frissítő hatású a forró

nyári napokon az élőflórás joghurttal készített „Airani” nevű ital,

a „soumada” pedig egy meleg, kényeztető nedű, ami mandulatejből

készül, és forró vízzel szolgálják fel. Ne hagyja ki a ciprusi kávét

sem. Ezt az erős kávét kérheti többféleképp: lehet „sketo” (cukor

nélkül), „metrio” (közepes) vagy „glyko” (édes), és mindig jár mellé

egy pohár hideg víz.

A Karpaz félsziget nemzeti parkja gazdag

állat- és növényvilággal rendelkezik.

Itt található a csodás Golden Beach.

Famagusta óvárosát magas, 15 bástyából

álló fal határolja a velencei védelmi rendszer

emlékeként.

A Selimiye mecset a sziget legrégibb

gótikus katedrálisa, és a főváros, Nicosia

legnagyobb mecsete.

Fontos ókori maradványokat találhatunk

Salamis városában, melynek színháza egykor

15.000 néző befogadására volt alkalmas.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság egy

független állam, mely Ciprus szigetének

északkeleti részét foglalja magába.

A legenda szerint Ciprus szigetén született

és emelkedett ki a tengerből Afrodité,

a szerelem istennője.

Az északi rész több homokos tengerpartja

is védett az ott fészkelő caretta-caretta

(álcserepes) teknősök miatt.

A sziget a sportolási- és szabadidős

tevékenységek széles választékát nyújtja.

A legnépszerűbbek a futball és a golf.