Észak-Ciprus

 

Ország: Észak-Ciprusi Török Köztársaság

Államforma: parlamentáris köztársaság

Főváros: Nicosia

Elnök: Mehmet Ali Talat

Miniszterelnök: İrsen Küçük

Államfő: Dervis Eroglu

Parlament elnöke: Fatma Ekenoglu

Népesség: kb. 265 000 fő 

Népcsoportok: török ciprióta 33%, törökországi török 66%, egyéb 1%

Hivatalos nyelv: török, beszélt nyelvek: angol, ciprusi török, görög

Vallás: szunnita mohamedán 99%, egyéb 1%

Hivatalos pénznem: török líra (TRY) = 100 kurus

Időeltérés: +1 óra

Diplomáciai képviselet: nincs

Ciprus Konzuli Hivatal: Prodromou & 2 Demetracopoulou str. 3rd floor Antonis Zenios Tower, 1090 Nicosia (az északi területeken a konzuli segítségnyújtás lehetősége korlátozott).

Telefon (00)-(357) 22 459 130 /131/132/133, (00)-(357) 99-486-468
Fax: (00)-(357) 22-459-134

Konzul: Gáll Marianna

Önkéntes magyarországi képviselet: www.nctohungary.com

Telefonhívás Magyarországra/Magyarországról: Az észak-ciprusi szállodákat, intézményeket a 00-90-es török hívókóddal, majd a 392 hívószám után a megadott szám tárcsázásával érhetjük el. A rendőrség száma: 155, a tűzoltóságé: 199, a mentőké: 122.

Hálózati feszültség: 220 V. A csatlakozó aljzatok a legtöbb szállodában az angol szabványnak felelnek meg, így átalakító szükséges.

 

Észak-ciprusi útiszótár:

Merhaba = szia

Iyi gunler = jó napot

Iyi aksamlar = jó estét

Iyi geceler = jó éjszakát

Gule gule = viszlát

Nasilsiniz = Hogy van?

Evet = igen

Hayir = nem

Luften = kérem

Tessekur eredim = köszönöm

Birsey debil = szívesen

Ozur dilerim = elnézést kérek

…nerede = Hol van a..?

Hekim = orvos

Bu ne kadar = Mennyibe kerül?

 

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság független állam Ciprus szigetének északi harmadán. A lakosság szinte 100%-ban a török nyelvű etnikumhoz tartozik. Két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Nicosia északi fele az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területéhez tartozik, a város mindkét ország fővárosa. Noha Észak-Ciprus fejlettségben kissé elmarad a déli területtől, azonban szépségben, kulturális emlékekben mindenképpen vetekszik vele. Aki járt már Észak-Cipruson, az a hangulatos kis települések, az érintetlen, homokos tengerpart, az ősi várak felejthetetlen emlékeivel térhetett haza. A török ciprusiak barátságosak, mosolygósak és vendégszeretőek.

 

Templom Nő

 

Történelem:

A köztársaságot egyoldalúan 1983-ban, kilenc évvel a görög ciprióta államcsíny után kiáltották ki. Az államcsínyt 1974-ben az EOKA-B (Ciprióta Harcosok Görög szervezete) a görög katonai junta támogatásával hajtotta végre. Ezt követte a sziget északi részének török megszállása. Korábban, 1975-1983 között ezen a területen az Észak-Ciprusi Szövetségi Állam létezett. Észak-Ciprust jelenleg kizárólag Törökország ismeri el független államként. Az Iszlám Konferencia Szervezete már tett lépéseket Észak-Ciprus elismertetése érdekében, míg a nemzeti kormányok és az ENSZ a Ciprusi Köztársaság de jure szuverenitását ismerik el a sziget teljes területe fölött. Az ENSZ több határozatában is megerősítette, hogy az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot illegális formációnak tartja. Észak-Ciprus gyakorlatilag Törökország önkormányzattal rendelkező protektorátusa. Noha az ország intézményeit nem ismerik el, Észak-Ciprus elnökét elfogadják a ciprusi török közösség tárgyaló képviselőjének. Az utóbbi években, a sziget ügyeiben az újraegyesítés kérdése dominált. A törökök üdvözölték Ciprus tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz és 2004-ben mindkét oldalon népszavazást tartottak az Egyesült Nemzetek Szervezete közvetítésével kidolgozott megbékélési tervről. Ezt a tervet Tassos Papadopoulos, a Ciprusi Köztársaság elnöke, és Rauf Denktas, a török ciprióták elnöke egyaránt ellenezte. A török ciprióták többsége viszont elfogadta, míg a görögök túlnyomó része elvetette. Végeredményben Ciprus megosztott országként, az északi rész nélkül lépett be az Európai Unióba. A szavazás eredménye nyomán Denktas elnök lemondott, utódja a megoldást kereső Mehmet Ali Talat lett.

 

Lakosság:

A Ciprusi Köztársaság területének 35%-a török fennhatóság alatt áll (ez a sziget északi fele, ahol a természeti kincsek 70%-a koncentrálódik). 142 000 görög ciprusit – a népesség egynegyed részét – űztek el a megszállt területről. Egyidejűleg azokat a török ciprusiakat, akik a szabad területeken éltek, vezetőik erőszakosan a megszállt területre telepítették. 115 000 embert költöztettek át Törökországból a megszállt terület gyarmatosítása, a sziget demográfiai arányainak megváltoztatása, valamint a politikai helyzet ellenőrzése érdekében.

Napjainkban a lakosság szinte 100%-ban a török nyelvet beszélő török etnikumhoz tartozik, két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Az idősebb török ciprióták legnagyobb része beszél görögül. Elenyésző számban élnek még a területen görög ciprióták és maroniták is. A ciprusiak kedvesek és közvetlenek. A sziget lakóinak évezredekre visszanyúló vendégszeretete egyben a kellemes, gondtalan pihenés garanciáját is jelenti.

 

Vallás:

Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, míg 18%-a muszlim vallású. A vallások azonban a belső határ mentén élesen elválnak egymástól, az északi rész szinte teljesen mohamedán, míg a déli területen szinte kizárólag keresztények élnek. Észak-Ciprus vallási megoszlása szerint a lakosság 99%-a szunnita mohamedán, 1%-a egyéb felekezetű.

A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló, a vallási hovatartozás a nemzeti hovatartozást is determinálja.

 

Fűszerek Ház Kaja

 

Gazdaság:

Ásványkincsekben (pirit, azbeszt, króm, réz) az ország viszonylag gazdag, az energiahordozókat (kőolaj és földgáz) viszont külföldről szerzi be. Feldolgozóiparának jelentősebb ágazatai az élelmiszer- és textilipar. Exporttermékei: citrusfélék, burgonya, textília. Importtermékek: élelmiszer, nyersanyagok, vegyipari termékek, műszaki berendezések és alkatrészek, iparcikkek. Fontosabb kereskedelmi partnerei: Törökország, Egyesült Királyság, Európai Unió. A mediterrán mezőgazdaság (gyümölcs, zöldség, olajbogyó, szőlő, gyapot, dohány) nem fedezi a lakosság élelmiszerigényét, így alapvető élelmiszerekből behozatalra szorul. Észak-Ciprus gazdasági mutatói jelentősen elmaradnak a déli, görögök lakta területekétől, az egy főre eső GDP mintegy fele a délinek.

 

 

Éghajlat:

Ciprus éghajlata jellemezően mediterrán, forró nyarakkal (ami főként júliusra és augusztusra jellemző). Az év legnagyobb része száraz. Csak kevés csapadék hullik a téli hónapokban, májusban, októberben, valamint június és szeptember között a sziget csapadékmentes, ezért Ciprus gyakran szenved a szárazságtól. Mivel a csapadékot hozó szelek nyugatról érkeznek és a szigeten magas hegyek állják útjukat, így a keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. A magasabb hegyekben sokáig megmarad a hó. A növényzetre is kihat az időjárás, ezért az őszi, téli és tavaszi hónapok alatt a szabadon növő virágok pazar szépségben pompáznak, azonban a nyári szárazság alatt a táj kopárrá válik. Nyáron, a partvidéken kizárólag lenge, szellős öltözékben járnak az emberek. A ciprusiak csak kivételesen ünnepélyes alkalmakkor viselnek öltönyt vagy kosztümöt. A hegyekben ettől eltérő a szokás mivel a kora hajnalok és a késő nyári esték meglehetősen hűvösek. Télen a sziget egész területén elkél a pulóver és a kabát.

 

Észak-Ciprus a Földközi-tenger medencéjében párját ritkítóan szép és érintetlen strandokat kínál. Az arany homokú föveny mérföldeken keresztül nyúlik el a partszakaszokon. Az említett strandok többsége a Karpaz térségben található, ennek is köszönhető, hogy a Karpaz-félszigetet nemzeti parkká nyilvánították. Ez az odajutás infrastruktúrájára is kihat, a strandokhoz vezető utak többsége nem aszfaltozott, tömegközlekedéssel nem rendelkeznek. A nyugati részen Guzelyurt térségben szintén szemet gyönyörködtető strandok húzódnak a parton, dél-keleten pedig a Famagusta-öbölben található az egyik leghosszabb, aranyszínű homokkal borított strand Észak- Cipruson.

 

Nemzeti Park, kirándulás:

A Karpaz-félszigeten, hasonló néven nemzeti parkot alakítottak ki. A rezervátumban nemcsak a természeti környezet ragadja meg a turisták figyelmét, hanem a különböző korokból származó romok is. A parkban különféle vadon élő állatok élnek, mint például ritka madarak, védett juhok, muflonok. A szemnek is nagyon vonzó strandokkal határos parkban élnek a ciprusi vadszamarak, könnyű a ritka állatokat észrevenni. Jelenlétük főleg a természet szerelmeseinek lehet csábító, de ha közelebb megyünk hozzájuk, nem árt az óvatosság, mert hirtelen haragúak. Az észak-ciprusi gazdag állatvilág megismerésének másik praktikus módja, ha túrára indulunk a Kyrena-hegységbe. A lovaglás kedvelőire is gondolnak: számos istálló kínál lovas oktatást a Girne és a Gazimagusa területén. Egyes istállóknál lovak bérlésére is van lehetőség.

 

 

Nők pirit Csipke

 

Gasztronómia:

A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételek mediterrán jellegűek, a görög konyha ízeire hasonlítanak, de gazdagítják a török és a közel-keleti konyha jellemzői is. A hagyományos görög és török ételek azonosak és gyakran a nevük is hasonló. Előételként szolgál a hummus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehalikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (szezámkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával és tört koriandermaggal). A paraszti főzelék gyakran valamilyen jóízű egytálételt jelent, ilyen pl. a louvia me kolokithakia/burulce (szemes bab cukkinivel és olívaolajjal) vagy a barmies/bamya (egy hibiszkusz-féle, az okra termése paradicsom-mártással). A trahanas/tarhana szárított keksz-féle hajdinából és joghurtból, ezt a ciprusi sajttal (halloumi) együtt levesbetétként fogyasztják. Népszerű a paradicsom, a helyi paprika, a padlizsán, az articsóka és az avokádó. A tojást (avgá/yumurta) gyakorta az évszak kínálta zöldségekkel dúsítva omlettnek sütik meg. Ősszel gombákat tesznek bele, tavasszal vékony vadspárgát, vagy strouthiat (szó szerinti jelentése: kis verebek), ami a közönséges habszegfű levele és fiatal hajtása. A hal általában igen drága, mert a sziget partjai halban szegények. Mégis feltétlenül érdemes megkóstolni a következő fajtákat: barbouuni/barbun (grillezett tengeri márna), maridhes/gopes (sült ponty), xifia (olajban, citromlében pácolt kardhal, grillen sütve). A fritőzben készült tintahal (kalamarakia/kalamar), ha frissen fogottból készült nagyon ízletes, de sajnos a legtöbb étteremben a Távol-Keletről hozzák be az alapanyagot. Az édességeknél a keleti konyha jellemzői érvényesülnek. A lukumi egy zselészerű mandulás sütemény, a baklava mandulás-mézes réteslapokból áll, a lokumádesz fahéjas mázzal bevont apró fánkocska, a karidaki zölddióból készül, amelyet szegfűszeges sziruppal öntenek le.

A nap végén jól esik egy pohár helyi sör, vagy bor. Cipruson a borászat hagyományai négy évezredre nyúlnak vissza, az ókorban a bor alapozta meg a sziget gazdagságát. Innen szállítottak bort a fáraók asztalára, de keresettek voltak a ciprusi borok az ókori görögök és rómaiak idején is. A világ egyik legrégebbi, önálló néven nevezett desszertbora, a Commandaria a legenda szerint eredetileg Oroszlánszívű Richárd és a keresztes lovagok asztalára készült. A ciprusi vörös- és fehérborok világhírűek (pl. Keo Hock, White Lady, Keo Claret, Domaine d’Ahera). A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Ciprus déli részén az otelló és az afames a legkedveltebb, azonban északon nem találunk egyik fajtából sem. A fejlődő ipari borászat termékei a helyi jellegű fehér és vörös kantara. Több más bort Törökországból és Európa más országaiból importálnak. Ciprus nevezetes “tüzes vize”, a magas alkoholfokú Zivania, szőlőből, többszöri lepárlással készül.

Étkezés utánra ajánlják a Five Kings konyakot. Aki egészséges innivalót keres, próbálja ki a szigeten termő gyümölcsök egyikéből facsart friss gyümölcslevet. Hihetetlenül frissítő hatású a forró nyári napokon az élőflórás joghurttal készített „Airani” nevű ital, a „soumada” pedig egy meleg, kényeztető nedű, ami mandulatejből készül, és forró vízzel szolgálják fel.
Ne hagyja ki a ciprusi kávét sem. Ezt az erős kávét kérheti többféleképp: lehet „sketo” (cukor nélkül), „metrio” (közepes) vagy „glyko” (édes), és mindig jár mellé egy pohár hideg víz.

 

Ivóvíz:

A csapvíz még felfőzve sem alkalmas emberi fogyasztásra. A széndioxiddal dúsított, vagy a natúr ásványvizek palackozva kaphatóak.

Repülő Tengerpart Kikötő

 

Egészség:

Észak-Ciprus jól kiépített egészségügyi hálózattal rendelkezik. Az ide utazóknak kötelező védőoltás nem szükséges. A központi kórház Nicosiában található, amely mellett a kisebb és nagyobb településeken is elérhető az orvosi ellátás (pl. Kyrenia, Famagusta, Guzelyurt, Lefke). Az állami kórházakban az ellátás ingyenes, azonban a magán klinikákon fizetni kell. A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megkötését mindenképpen ajánljuk.

 

 

Beutazási szabályok:

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság nem tagja az Európai Uniónak. Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak ide. A határon Nicosiában három helyen, gyalog a Ledra utcai, illetve a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios, továbbá a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla-nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni. Az átkeléshez új típusú, kártya formájú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.

Észak-Ciprus nemzetközi repülőtere Ercan városában található. Magyarországról isztambuli vagy antalyai átszállással közelíthető meg. Amennyiben az irodánk által üzemeltetett charterjárattal történik az utazás, elegendő az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány. 

Ciprus déli részének két repülőtere van. Az észak-déli határvonalhoz, és a fővároshoz, Nicosiához közelebb eső Larnaca, illetve a sziget nyugati szélén található Paphos. Amennyiben az utasok Larnaca vagy Paphos repülőteréről érkeznek Észak-Ciprusra, úgy elfogadják a (kártyás) személyi igazolványt is a határátlépésnél.

 

Közlekedés:

Észak-Cipruson az állami jellegű buszjáratok (ún. török dolmusok) minden várost és nagyobb települést érintenek. Az új típusú, mini vagy régi színes buszokat a buszmegállókban, és az utakon egyaránt bárhol leinthetjük. A buszjáratok 20-30 percenként közlekednek, azonban nem követnek rögzített menetrendet (este 19:00 után ritkábban járnak). Többségük nem áll meg a történelmi-kulturális nevezetességeknél, így amennyiben „látni” is szeretnénk a pihenés mellett, ajánlott és érdemes autót bérelni. Számos – az autók széles választékát kínáló – autókölcsönző cég szolgáltatásait vehetjük igénybe. A bérléshez szükség van a sofőr jogosítványára, vagy nemzetközi vezetői engedélyére és feltétel a 21. betöltött életév. Amennyiben az észak-ciprusi oldalon bérel autót, úgy a járművel nem lépheti át a déli határt. Autóbérlés előtt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a brit hagyományokat követve az országban baloldali közlekedés van.

 

Kézműipar és népművészet:

A helyi kézművesipar termékeinek széles választékát kínálja. A sziget legősibb, a neolitikum idejére visszanyúló hagyományai közé tartozik a fazekasság, a szakma titkai, nemzedékről nemzedékre öröklődnek. A turisták körében a szépen megmunkált kerámiák, a vörösréz tárgyak, a népviseletbe öltöztetett babák és a hímzések a legkelendőbbek. A ciprusi kézművesség hagyományairól több múzeumi gyűjteményben is képet alkothatunk.

 

 

Yemeni (tradicionális fejkendő):

Egykor a gazdagság szimbóluma volt, a ciprióta nők többsége viselte. Vékony pamutcérnából házilag készítették, kis virág-, levél-, és ágmintával díszítették, a széleit különböző motívumokkal varrták ki.

Lefkarai csipke:

Ciprus legjellegzetesebb kézműves ága a csipkeverés. A míves darabokat régebben főként saját használatra készítették, napjainkban azonban fontos exportcikké váltak, s a turisták körében is keresett ajándéktárgyak.

Selyemkészítés:

A selyemkészítésnek szintén régi tradíciói vannak a szigeten. Az ősi módszerek az évezredek alatt nem változtak: a selyemhernyó gubójából eltávolítják a hernyót, majd a mirigyváladékból nyert rugalmas szálat ruhadíszítésre és kivarrható kézimunkához használják fel. A kivarrás alapanyaga a különböző színű (fehér, fekete vagy bordó) lenvászon.

 

Kikötő Zászló Strand